ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅԱՆ ՍՆՆԴԱՄԹԵՐՔԻ ԱՆՎՏԱՆԳՈՒԹՅԱՆ ՏԵՍՉԱԿԱՆ ՄԱՐՄԻՆ

Վտանգի վերլուծության եվ հսկման կրիտիկական կետերի համակարգ

Վտանգի վերլուծության եվ հսկման կրիտիկական կետերի համակարգ

Համաձայն «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» ՀՀ օրենքի 10-րդ հոդվածի և ԵԱՏՄ «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» (ՄՄ ՏԿ 021/2011) Մաքսային միության տեխնիկական կանոնակարգի 10-րդ հոդվածի՝ սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) գործընթացի իրականացման ժամանակ, տվյալ արտադրանքի անվտանգության պահանջներից ելնելով, պատրաստողը պետք է մշակի, իրականացնի և պահպանի Վտանգի վերլուծության և հսկման կրիտիկական կետերի համակարգի (ՎՎՀԿԿ) (անգլերեն տարբերակը՝ НАССР — Hazard Analysis and Critical Control Points) սկզբունքների վրա հիմնված ընթացակարգերը՝

  • սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) անհրաժեշտ տեխնոլոգիական գործընթացների ընտրություն,
  • սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) ժամանակ պարենային (սննդային) հումքի աղտոտումը բացառող տեխնոլոգիական գործընթացների լավագույն հաջորդականության և հոսքայնության ընտրություն,
  • տեխնոլոգիական գործընթացների և սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) ժամանակ հսկողության ծրագրերում սննդամթերքի վերահսկելի փուլերի սահմանում,
  • անհրաժեշտ, հուսալի և համալիր հսկողություն ապահովող միջոցներով սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) ընթացքում օգտագործվող պարենային (սննդային) հումքի, տեխնոլոգիական միջոցների, փաթեթավորման նյութերի, արտադրատեսակի, ինչպես նաև սննդամթերքի նկատմամբ հսկողություն,
  • տեխնոլոգիական սարքավորումների սարքինության նկատմամբ հսկողություն,
  • տեխնոլոգիական գործընթացների վերահսկելի փուլերի և սննդամթերքի նկատմամբ իրականացված հսկողության արդյունքների մասին տեղեկատվության փաստաթղթավորման ապահովում,
  • սննդամթերքի պահպանման և տեղափոխման (փոխադրման) պայմանների ապահովում,
  • սննդամթերքի արտադրության (պատրաստման) գործընթացում օգտագործվող արտադրամասերի, տեխնոլոգիական սարքավորումների և գույքի պահպանում սննդամթերքի աղտոտումը բացառող պայմաններում,
  • աշխատակիցների կողմից անձնական հիգիենայի ձևերի ընտրություն և կանոնների պահպանում,
  • սննդամթերքի անվտանգությունն ապահովող միջոցների ընտրություն, սննդամթերքի արտադրությունում (պատրաստման ժամանակ) օգտագործվող արտադրամասերի, տեխնոլոգիական սարքավորումների և գույքի մաքրման, լվացման, ախտահանման, վարակազերծման պարբերականության և հոսքայնության սահմանում,
  • արտադրված սննդամթերքի համար ներկայացվող պահանջներին համապատասխանությունը հավաստող փաստաթղթերի վարման ու թղթային տարբերակով և/կամ էլեկտրոնային կրիչով դրանց պահպանման ապահովում,
  • սննդամթերքի քանակի հետագծելիության ապահովում։

Վերոնշյալ պահանջները ներառված են Տեսչական մարմնի կողմից մշակված ստուգաթերթերում:

ԵԱՏՄ «Սննդամթերքի անվտանգության մասին» (ՄՄ ՏԿ 021/2011) տեխնիկական կանոնակարգի 10-ից 17-րդ հոդվածներն արտացոլում են նախապայմանային ծրագրերը (պատշաճ հիգիենիկ, պատշաճ արտադրական պրակտիկա) և HACCP համակարգի սկզբունքների վրա հիմնված ընթացակարգերի պահանջները, որոնցով ապահովվում է 10-րդ հոդվածի պահանջի կատարումը։